Jaarrekening

Jaarrekening laten maken?

Een jaarrekening ook wel een samenstellingsverklaring genoemd is het financiële verslag van jouw onderneming. Een jaarrekening laten maken heeft als belangrijk doel dat je eigen inzicht hebt en natuurlijk voor de Belastingdienst. Gaat het goed met je onderneming? Dan zal dat terugkomen in de jaarrekening. Een jaarrekening opstellen wordt gedaan door een accountant of boekhouder en bevat een nauwkeurig verslag. Dit is vooral belangrijk als het financiële element beknopt wordt. Jouw jaarrekening geeft namelijk aan hoe jouw prestaties op financieel vlak ervoor staan.

Wil je graag meer informatie over een jaarrekening laten maken? Meer informatie daarover vind je hieronder.

pab administratie en belastingadvies

Verschillende soorten jaarrekeningen

Wellicht ben je in de veronderstelling dat een jaarrekening er altijd hetzelfde uitziet. Echter is dit niet het geval. In werkelijkheid bestaan er namelijk wel degelijk verschillen bij een jaarrekening opstellen voor je onderneming. Dit komt vanwege het feit dat iedere boekhouder of accountant zijn of haar eigen invulling geeft. Ook wij hebben daarin onze eigen werkwijze. Er zijn grofweg twee verschillende categorieën met betrekking tot een jaarrekening laten maken. Dit zijn de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening.

Administratie pab bv

Fiscale jaarrekening

Een fiscale jaarrekening is doorgaans de meest basale uitvoering. Dit document heeft als doel om de fiscale winst van de onderneming te berekenen. Het gaat daarbij dus om het deel van je inkomen waarover inkomsten- of vennootschapsbelasting wordt betaald. Dit is echter wel afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt. De normen waar een fiscale jaarrekening aan moet voldoen is rechtstreeks afkomstig van de Belastingdienst.

advies begeleiding pab bv

Bedrijfseconomische jaarrekening

Naast een fiscale jaarrekening is er ook nog een bedrijfseconomische jaarrekening. Dit is eigenlijk een meer geavanceerde variant. Deze hoeft echter ook niet te voldoen aan de door de Belastingdienst gestelde normen. Echter gaat deze veel dieper in op echt specifieke jaarcijfers. Wanneer je ervoor kiest om een bedrijfseconomische jaarrekening te laten opstellen dan heb je een nauwkeuriger beeld van hoe jouw organisatie er nu echt voor staat. Zo kun je daar ook uithalen hoe vermogend een onderneming is.

Doel van een jaarrekening opstellen

Doordat er verschillende types jaarrekeningen zijn kan het doel daarin ook verschillen. De fiscale jaarrekening is verplicht. Alleen een jaarrekening kan voor jou als ondernemer nog meerdere doelen hebben. Denk aan een vergelijking maken met andere bedrijven, de financiële verantwoording bij de Belastingdienst en financiële verantwoording afleggen aan externe financiers, zoals banken. Het is daarbij dus van groot belang dat er ook een jaarrekening beschikbaar is.

Jaarrekening laten maken door Pab B.V.

Wil jij graag een jaarrekening laten maken voor je onderneming? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met onze jarenlange kennis kunnen we jou helpen met het opstellen van een jaarrekening en daarbij het nodige advies geven. Heb je een grotere onderneming? Dan is het echter zelfs verplicht dat een accountant de jaarrekening goedkeurt. Belangrijk om daar rekening mee te houden.

Een vraag over het opstellen van een jaarrekening of behoefte aan het juiste advies? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag persoonlijk verder.