Schenkbelasting

Waarom schenkbelasting?

Is een naaste bekende zo vrijgevig geweest om je een waardevolle schenking te doen? Denk aan je ouders die je financieel ondersteunen bij de aankoop van een huis zonder dat ze het bedrag terugverwachten. In het geval van grote schenkingen dien je een deel af te staan aan de Belastingdienst. Dit is de schenkbelasting. Wanneer en hoeveel schenkbelasting je moet betalen, hangt onder andere af van de waarde die het geschenk heeft. Op deze pagina lees je in welke gevallen sprake is van schenkbelasting en hoe je hulp kunt krijgen bij het doen van belastingaangifte.

Wat is schenkbelasting?

Een cadeau met een uitzonderlijk hoge waarde krijg je niet zomaar van iedereen of vanwege elke feestelijke gelegenheid. In goed overleg kan je met je ouders tot een overeenkomst komen waarbij zij een financiële bijdrage leveren in de aankoop van je huis. Of je oom is een vermogend man die je een waardevol kunststuk cadeau doet. Niet iedereen heeft het geluk om zo’n kostbaar geschenk te ontvangen.

Dat betekent wel dat er een kans is dat je schenkbelasting over de waarde moet betalen. De Belastingdienst heeft een minimumbedrag vastgesteld dat ieder jaar kan veranderen. Alle schenkingen met een waarde onder het bedrag worden vrijgesteld van belastingaangifte. Heeft je cadeau een hogere waarde, dan kom je in aanmerking om schenkbelasting te betalen.

Belastingdienst

Net als bij de erfbelasting bepaalt je relatie met de betrokkene of en hoeveel belasting je moet betalen. Heb je een dure gift van je ouders gekregen, dan zijn er andere voorwaarden gesteld dan bij een schenking door iemand anders. Bij de Belastingdienst kun je de actuele tarieven en regelingen achterhalen.

Wil je hier graag meer informatie over verkrijgen of hulp bij ontvangen? Klik dan op onderstaande knop.

Hulp bij belastingaangifte

Het uitzoeken van alle gegevens rondom de schenking is tijdrovend werk en kan allerlei vragen bij je oproepen. Om er zeker van te zijn dat je schenkbelasting moet betalen en om fouten te voorkomen, kun je bij ons deskundig advies opvragen. Wij hebben de kennis in huis om je alle nodige informatie te geven, zodat jij de belastingaangifte kan afhandelen. En uiteraard staan wij ook klaar om dit volledig van je over te nemen.

Ook voor andere soorten belasting kun je onze hulp en advies inschakelen. Zowel voor ondernemers als particulieren zorgen wij voor een correcte en volledige afhandeling van de omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

belastingadvies belastingen en toeslagen

Advies bij schenkbelasting van Pekelder Administratie en Belastingadviesbureau

Je hoeft je niet bezig te houden met het berekenen van de schenkbelasting en het doen van belastingaangifte als je onze hulp inschakelt. Onze belastingadviseurs nemen het zonder problemen van je over, waardoor jij er geen omkijken naar hebt. En als je het toch zelf wilt regelen, dan zijn wij één telefoontje van je verwijderd. Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies of informatie over onze diensten.