Erfbelasting

Waarom erfbelasting?

Ontvang je een erfenis, dan word je geacht een deel ervan aan de Belastingdienst te betalen. De hoogte van deze erfbelasting is afhankelijk van het bedrag dat je erft en van je relatie met de persoon die is overleden. Je kunt zelf berekenen hoeveel erfbelasting je dient aan te geven en te betalen, maar je kan het ook uit handen geven. Met onze deskundigheid staan wij klaar om je te adviseren in het correct afhandelen van de aangifte van de erfbelasting. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan die kunnen leiden tot hogere betaalsommen of misverstanden bij de Belastingdienst. Meer over de erfbelasting en wat wij daarin kunnen betekenen vind je hier. En heb je advies nodig bij andere vormen van belasting? Ontdek hoe we je kunnen helpen met onder andere schenkbelasting en inkomstenbelasting.

Wanneer betaal je erfbelasting?

Als iemand in je naaste omgeving komt te overlijden en je ontvangt een erfenis, dan gaat een deel ervan naar de Belastingdienst. De erfenis die je krijgt bestaat uit het geërfde geldbedrag en de waarde van bezittingen. Eventuele schulden worden niet opgenomen in de berekening van de erfbelasting.

Hoeveel erfbelasting je moet afdragen wordt berekend op basis van je relatie met de overledene en de hoogte van de erfenis. Afhankelijk van je relatie met de overledene word je vrijgesteld bij een erfenis die lager ligt dan het door de Belastingdienst vastgestelde bedrag. Over de bedragen boven deze vrijstelling betaal je een vaste percentage erfbelasting, wederom afhankelijk van de relatie tot de overledene.

Belastingdienst

Via de Belastingdienst kun je eenvoudig achterhalen of en hoeveel erfbelasting je moet betalen. Heb je dat aan de hand van actuele erfbelastingtarieven kunnen bepalen, dan is de volgende stap om belastingaangifte te doen en de betaling af te handelen.

Wil je hier graag meer informatie over verkrijgen of hulp bij ontvangen? Klik dan op onderstaande knop.

Hulp bij de erfbelasting

Verlies je het overzicht in de brij aan informatie over erfbelasting en weet je niet waar en hoe je moet beginnen met berekenen? Je hoeft niet in je eentje in de veelheid aan ingewikkelde datagegevens te duiken. Schakel onze deskundige belastingadviseurs in die je graag op weg helpen in het bepalen van de erfbelasting die je moet afdragen.

We nemen de tijd om de situatie met je door te nemen, zodat we je van persoonlijk advies kunnen voorzien. We helpen je kleine fouten in de aangifte te voorkomen die kunnen leiden tot grote gevolgen. Bovendien geeft hulp van buitenaf jou de ruimte om de gebeurtenis rondom het overlijden te verwerken. Informeer naar de mogelijkheden voor het krijgen van advies over erfbelasting. Ook voor hulp bij andere belastingen en toeslagen staan we voor je klaar.

belastingadvies belastingen en toeslagen

Advies bij erfbelasting door Pekelder Administratie en Belastingadviesbureau

Om ervoor te zorgen dat de aangifte en betaling van de erfbelasting zo weinig mogelijk tijd en energie van je vraagt, doe je er goed aan hulp in te schakelen. Bij Pekelder Administratie en Belastingadviesbureau werken we met een doelgerichte strategie zodat we jou persoonlijk en op maat kunnen adviseren. Neem vrijblijvend contact op als je wilt weten wat we voor je kunnen doen. Of maak een afspraak met een van onze belastingadviseurs die met jou de situatie induikt.